Toegankelijkheid websites
Toegankelijkheid van websites is tegenwoordig geen extra meer of iets wat voor overheden verplicht is vanuit wet- en regelgeving, zeker niet in recruitment of werving en selectie. In de competitieve arbeidsmarkt en inclusiever gerichte samenleving is toegankelijk steeds meer een must have voor effectief recruitment en een inclusieve organisatie. Je kunt geen mensen uitsluiten of anders behandelen.
Toegankelijkheid als werkgever
Bij werkgevers en recruitment leveranciers staan candidate experience, candidate centricity, diversiteit en inclusiviteit torenhoog op de agenda en in de lijst van Unique Selling Points (USP’s). Daarmee zou je verwachten dat dat geldt voor alle kandidaten. Ook kandidaten met lichamelijke beperkingen. Dat is niet het geval. Menig werkenbij-site is voor mensen met een beperking niet goed te gebruiken. De toegankelijkheid van deze recruitmentsites laat veel te wensen over.
Daarmee wordt niet zoals beoogd een goede candidate experience geboden en worden mensen indirect gediscrimineerd doordat het voor hen veel moeilijker is informatie en vacatures te vinden en te solliciteren. Terzijde speelt toegankelijkheid van websites ook een rol in de vindbaarheid van de werkenbij-site en vacatures; slechte toegankelijkheid heeft negatieve gevolgen voor SEO.
Is de werving niet inclusief dan staat de inclusiviteit van de organisatie als geheel op losse schroeven. En met aankomende wet- en regelgeving is er ook nog het risico op overtredingen, boetes en een slechte naam.
Toegankelijkheid werkenbij-sites en leveranciers onder de maat?
Ik bekeek als proef op de som de basis van toegankelijkheid van de werkenbij-sites van 6 aansprekende, grote en bekende werkgevers. Deze zijn geleverd of gerealiseerd door 3 recruitmentsite leveranciers die de Nederlandse werkenbij-site-markt volgens mij redelijk domineren : Floyd & Hamilton, GetNoticed en Kaliber.
De volgende werkenbij-sites (leveranciers) heb ik in deze steekproef bekeken:
- Jumbo (Kaliber) – nl.jobs.jumbo.com
- Bol.com (Kaliber) – careers.bol.com
- NS (Floyd & Hamilton) – www.werkenbijns.nl
- Achmea (Floyd & Hamilton) – www.werkenbijachmea.nl
- T-mobile (GetNoticed) – www.teammagenta.nl
- ABN AMRO (GetNoticed) – www.werkenbijabnamro.nl
In deze beoordeling van toegankelijkheid presteren de werkenbij-sites niet goed. Ik zou slechts 2 werkenbij-sites als goed of voldoende toegankelijk kwalificeren: bol.com en Jumbo. De andere 5 werkenbij-sites presteren matig tot zeer slecht.
De werkenbij-site van ABN AMRO presteert het slechtst. Het is vrijwel onmogelijk te gebruiken in deze beoordeling; solliciteren lukt niet eens.
Mensen met een beperking kunnen moeilijk door de werkenbij-sites navigeren, lastig vacatures filteren of vinden en soms nauwelijks of niet solliciteren. Dit hangt vaak direct samen met de leverancier. Door elementen op werkenbij-sites overal op dezelfde wijze toe te passen zie je een probleem met toegankelijk vaak op alle werkenbij-sites van dezelfde leverancier terugkomen.
Beoordeling (toetsenbord)toegankelijkheid werkenbij-site
Voor de beoordeling van toegankelijkheid ben ik nu uitgegaan van een onderdeel van toegankelijkheid dat een belangrijke basis is: toetsenbordtoegankelijkheid. Toegankelijkheid van een website met (enkel) een toetsenbord is belangrijk omdat veel mensen afhankelijk zijn van het gebruik van (enkel) een toetsenbord of toetsenbordinterface:
- Mensen met een motorische of lichamelijke beperking waardoor ze geen muis, trackball, stylus of andere navigatiemiddelen kunnen gebruiken. Denk aan trillende handen of een probleem met de fijne motoriek.
- Gebruikers van screenreaders, zoals blinden en slechtzienden.
- Mensen die de handen helemaal niet meer (goed) kunnen gebruiken en hulpmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld spraaksoftware. Deze hulpmiddelen maken ook gebruik van de toestenbordnavigatie op de website.
Voor al deze mensen is het belangrijk dat een website goed gebruikt kan worden met enkel een toetsenbord(interface).
Bij toegankelijkheid komt veel meer kijken, maar deze basis van navigatie, gebruik en bediening van een website met enkel een toetsenbord is essentieel. En is deze basis niet in orde dan acht ik de kans erg groot dat andere toegankelijkheidseisen ook niet in orde zijn. Het is daarom een goede indicator voor toegankelijkheid die ook de hoeveelheid werk en onderzoek voor mij enigszins beperkt. Andere factoren van toegankelijkheid ga ik op een ander moment eens verder ervaren en beoordelen.
Beoordeling toetsenbordtoegankelijkheid
Wanneer je een website enkel met een toetsenbord wilt bedienen navigeer je met de tab-toets (en shift-tab) door de functionele elementen (meestal buttons, links, input en formulieren). De tab-toets verlegd de focus op een volgend element (of vorig met shift-tab). Met enter en/of shift ‘klik’ je op links, buttons, checkboxes, radiobuttons. Met de pijltjestoetsen navigeer je door sub-items zoals drop-downs.
Om goed te navigeren door een website met enkel een toetsenbord is het belangrijk dat:
- Je naar alle elementen kunt navigeren
- Je alle elementen kunt bedienen met toetsenbord
- De elementen een logische tab-volgorde hebben (de leesvolgorde volgend)
- Je duidelijk ziet waar je de focus op een pagina ligt
Door zelf door de werkenbij- of recruitmentsite te navigeren met enkel het toetsenbord ervaar je hoe eenvoudig andere gebruikers de website met een toetsenbord kunnen bedienen en tegen welke problemen zij of hun hulpmiddelen aanlopen.
In deze check ga ik als beginnend enkel toetsenbordgebruiker aan de slag. Ik probeer de werkenbij-sites te navigeren, vacatures te filteren, vacatures te lezen en te solliciteren met enkel gebruik van een toetsenbord. Dit is een aardige check om te zien of het belangrijkste proces op de website toegankelijk is. In een volgende check probeer ik eens werkenbij-sites zonder zicht met screenreader te gebruiken en met slecht zicht of kleurenblindheid.
Toetsenbordtoegankelijkheid werkenbij-sites
Voor werkenbij-sites in deze lakmoesproef richt ik mij op de toetsenbordtoegankelijkheid, met name gericht op de belangrijkste onderdelen / functionaliteiten van werkenbij-sites. Hoe eenvoudig kan ik deze onderdelen met enkel gebruik van een toetsenbord bedienen:
- Cookiemelding
- Hoofdnavigatie
- Navigeren naar vacature-overzicht
- Vacatures filteren en bekijken
- Solliciteren
Als toetsenbordgebruiker wil ik alle naar alle (zelfde) informatie kunnen bekijken als andere gebruikers. Ik wil eenvoudig en snel kunnen navigeren om de door mij gewenste content te bereiken. Ik wil niet onnodig vaak op toetsen moeten drukken. En ik wil vooral duidelijk hebben waar ik mij op de pagina bevind.
Met focus indicatie is door omlijning of andere highlighting duidelijk welk element ik geselecteerd heb.
Zie bijvoorbeeld werk.nl. Wanneer je met gebruik van de tab-toets door de pagina navigeert wordt met focus indicatie duidelijk zichtbaar welk element de focus heeft. In dit geval ‘solliciteren’. De enter-toets doet nu hetzelfde als een muisklik op solliciteren doet: ik ga naar de pagina ‘solliciteren’.
Focus indicatie op werk.nl:

Resultaat toegankelijkheid werkenbij-sites
Mijn ervaring met enkel toetsenbordbediening van deze werkenbijs-ites en leveranciers is als volgt:
- Voldoende: Jumbo (Kaliber)
- Goed: Bol.com (Kaliber)
- Matig: NS (Floyd & Hamilton)
- Matig: Achmea (Floyd & Hamilton)
- Slecht: T-mobile (GetNoticed)
- Zeer slecht: ABN AMRO (GetNoticed)
Dat is geen rooskleurig resultaat. Bol.com en Jumbo (Kaliber) scoren als enige een voldoende. Dat is geen applaus waard, want ik vind basis toegankelijkheid een must-have.
De websites geleverd door Floyd & Hamilton (NS en Achmea) en GetNoticed (T-Mobile en ABN AMRO) zijn matig of slecht te navigeren / gebruiken en maken het soms onmogelijk om te solliciteren.
Bij deze bedrijven en leveranciers lijkt niemand nagedacht te hebben over toegankelijkheid. Daarmee wordt een groep gebruikers gewoonweg ‘vergeten’ of geen aandacht aan besteed. Dat leveranciers Floyd & Hamilton en GetNoticed zeggen zo kandidaatgericht te zijn en een optimale candidate journey te bieden is duidelijk niet voor alle mensen bedoeld. Voor mensen afhankelijk van toetsenbord(interface) is dit niet van toepassing. Ook de werkgevers in dit geval die mensen inclusief te zijn laten hiermee een wassen neus zien. Wanneer alle kandidaten centraal zouden staan en een optimale candidate experience geboden zou worden by design hadden ze beter gescoord.
Een ABN AMRO is in dit geval zo ontoegankelijk dat je dit zou kunnen ervaren of beoordelen als discriminatie.
De leveranciers en werkgevers die hier slecht scoren moeten serieus aan de slag om verbeteringen door te gaan voeren. Wanneer je als werkgever aan de slag bent met partijen die hier slecht scoren is het aan te bevelen op dit gebied zelf controle te houden of aan te sturen. De enige leverancier in dit rijtje die by design rekening lijkt te houden met toegankelijkheid is Kaliber.
Dit positief draaiend hebben leveranciers en werkgevers genoeg te doen om de candidate experience continue te verbeteren. En ik haal vast diep adem voor wanneer ik met positieve verwachtingen andere aspecten van toegankelijkheid ga ervaren.
Best practise(s)
Dat de beoordeelde recruitmentsites er hier niet best uitkomen betekent niet dat het alleen maar kommer en kwel is. Er zijn werkenbij-sites die zeer toegankelijk zijn voor iedereen. De werkenbij-site van VodafoneZiggo is bijvorbeeld een verademing om enkel met toetsenbord doorheen te navigeren; dat werkt gewoon goed en duidelijk.
Dankzij strikte vereisten aan toegankelijkheid voor overheidswebsites laten de werkenbij-sites van overheden vaak zien hoe het moet en kan. Werkenvoornederland.nl laat bijvoorbeeld erg goed zien hoe eenvoudig en duidelijk navigeren met enkel een toetsenbord mogelijk is.
Werken voor Nederland laat ook een voorbeeld zien van een functie die alle eerder genoemde websites ontberen en het online toetsenbord-leven zoveel makkelijker maken: de mogelijkheid om direct naar inhoud te gaan. Wanneer je begint met tabben is de eerste optie ‘ga naar inhoud’. Daarmee sla je direct de op dat moment niet relevante opties zoals hoofdmenu over. Dat scheelt in sommige gevallen (zie ABN AMRO) zo’n 40 toetsaanslagen.
De directe optie om naar content te gaan op werken voor nederland:

Gebruik deze websites eens enkel met toetsenbord om blij te worden van het gemak en de positieve candidate experience. En doe vervolgens hetzelfde met de eigen werkenbij-site. De verschillen vallen je vaak direct op.
Detail beoordeling
Hierna volgt de uitgebreide ervaring en beoordeling van elk onderdeel van de 6 werkenbij-sites.
Om de toegankelijkheid met enkel toetsenbordgebruik te testen bezoek en gebruik ik de websites op een Macbook met Edge Browser. Ik gebruik de bij mij bekende standaard navigatietoetsen tab, shift-tab, enter, spatie en pijltjestoetsen.
De beoordeling is mijn gevoel van kwaliteit of ervaring in termen van goed, voldoende, matig, slecht.
Cookiemelding
Wellicht een raar onderdeel om te beoordelen, maar de cookiemeldingen overschaduwen de content op elke werkenbij-site. Als gebruiker wil ik deze cookiemelding direct uit beeld hebben door te accepteren, weigeren of in te stellen.
Als misgebruiker ben ik vaak met 1 klik klaar, maar hoe zit dat als toetsenbordgebruiker?
Als toetsenbordgebruiker gebruik ik de tab-toets om door de elementen te navigeren. De tab volgorde van elementen is daarbij van belang. Staat een element achteraan in deze volgorde dan moet ik vaak de tab-toets drukken om het element te selecteren. Staat een element helemaal achteraan in volgorde dan kan ik met shift-tab ook achterin de elementen beginnen.
De cookiemelding als element wil ik direct vooraan in de volgorde of helemaal achteraan. Dan kan ik al toetsenbordgebruiker snel de cookiemelding accepteren of weigeren.
Goed: Jumbo en Bol.com
De focus komt na een tab direct op de cookiemelding te liggen. De cookiemelding kan ik goed navigeren en bedienen.
Bij Bol.com is de cookiemelding laatste in volgorde. Ik kan met shift-tab snel naar de melding en deze volledig bedienen.
Matig: T-mobile en ABN AMRO
T-mobile staat ergens niet helemaal achteraan in de element volgorde. Het is moeilijk om deze met tabs te selecteren. De buttons in de cookiemelding laten geen duidelijke focus zien. Ik moet echt gokken of ik na genoeg tab-toetsen indrukken ‘enter’ op de juiste positie.
Bij ABN AMRO staat de cookiemelding eenvoudig vindbaar achteraan in volgorde. Maar ook hier is de focus onduidelijk; ik zie niet duidelijk of ik ‘accepteer’ of ‘weiger’. De cookie-instellingen kan ik helemaal niet selecteren.
Slecht: NS en Achmea
Bij NS en Achmea staat de cookiemelding niet helemaal achteraan in volgorde. Het is een beetje zoeken met tab-gebruik. Maar het gebruik van de cookiemelding met enkel een toetsenbord laat iets heel vervelends zien. Als toetsenbordgebruiker kan ik cookies enkel accepteren. De geboden mogelijkheden om ‘alleen noodzakelijke cookies’ te accepteren of ‘zelf instellen’ kan je met enkel een toetsenbord niet selecteren.
Het accepteren van noodzakelijke cookies lukt bij herhaling soms wel. Dit functioneert niet altijd goed.
Hoofdnavigatie gebruiken
Als toetsenbordgebruiker wil ik goed en eenvoudig de (hoofd)navigatie kunnen bedienen. Ik wil alle menu-mogelijkheden kunnen zien en selecteren.
Dit is blijkbaar niet eenvoudig; ik kom bij deze werkenbij-sites geen site tegen die het perfect doet.
Matig/slecht: alle werkenbij-sites
Bol.com lijkt het beste te navigeren. Met de tabtoets ga ik keurig door de onderdelen in het hoofdmenu. Witte omlijning geeft een goede focus indicatie.
Ik kan helaas niet de uitklapmenu’s ‘expertises’ en ‘taal’ bedienen, ik kan de items niet vertonen en er niet doorheen navigeren. ‘Inloggen’ kan ik wel bedienen (aanklikken), maar dit onderdeel wordt niet als actief gemarkeerd met focus indicatie; ik zie niet dat ik hier aanbeland ben.
Bij Jumbo worden alle hoofdmenu items keurig gemarkeerd. Maar na elk item gebeurt er even niets als ik de tab toets een paar keer indruk. Het blijkt dat ik door de submenu’s navigeer met de tab-toets terwijl ik het niet zie. Pas wanneer ik stiekem de muis gebruik (gelukkig heb ik die luxe) merk ik dit op. Bij Jumbo kan ik dus wel alle (sub)items in het menu bedienen, maar ik kan dit niet zien. Ik kan de submenu’s niet vertonen met het toetsenbord. Lastig. Ware het niet dat ik 25 tab-aanslagen verder ben om bij het zoekveld uit te komen.
Bij Achmea en NS speelt hetzelfde probleem. Met tabben door de menu items worden items met een submenu gewoon overgeslagen; ik kan ze niet selecteren of navigeren met toetsenbord. Ze worden zelfs niet geselecteerd. Ik kan hier niets mee met enkel een toetsenbord. ‘Grappig dat informatie over ‘diversiteit en inclusie’ juist in deze drop downs onbereikbaar voor toetsenbordgebruikers zijn weggestopt.
T-mobile heeft met zwart design vergeten dat standaard focus indicatie niet te zien is. Je ziet niet waar je bent met tab-gebruik. Met een beetje gokken lukt het om het menu te open. Maar er is daar geen rekening mee gehouden met tabvolgorde. Wanneer ik het menu open lukt het mij pas na veelvuldig tab-toetsgebruik om de items in het menu te gebruiken. Het is dan weer wel duidelijk wanneer ze geselecteerd zijn door magenta highlight.
Bij ABN AMRO is het een totale toetsenborddoolhof. Er is een zichtbare focus, maar wanneer de focus vertoond wordt is het element niet geselecteerd. Je moet nog een keer de tab-toets gebruiken om het element te selecteren, de focus is dan weer verdwenen. Dit werkt compleet verwarrend en levert voor elk item een extra tabtoetsdruk op.
Vacatures filteren en vinden
Bij Jumbo, bol, NS en Achmea navigeer ik eenvoudig via de hoofdnavigatie naar de vacatures. Bij T-mobile en vooral ABN AMRO vooral heb ik daar heel wat meer moeite mee. Maar het lukt om bij het vacature-overzicht it te komen.
Als toetsenbordgebruiker wil ik eenvoudig het vacature-overzicht kunnen filteren en door de vacatures kunnen bladeren. Dat betekent dat ik in filtering alle filters didelijk wil kunnen gebruiken. En eenvoudig door de lijst met vacatures wil kunnen tabben waarbij ik duidelijk heb dat een vacature geslecteerd is en ik deze met ‘enter’ kan openen. Pagination onder vacature resultaten wil ik natuurlijk ook gewoon kunnen bedienen met toetsenbord.
Goed: bol.com
Ik kan het filter goed bedienen. Door vacatures bladeren met tab-toets werkt perfect.
Klein minpuntje is dat de filtermogelijkheden over de content gaan en ik flink moet back-tabben om deze alle 3 weer te sluiten.
Krappe voldoende: Jumbo
De bediening van het filter is deels onduidelijk. De focus omlijnt soms meerdere items. Bij de selectie van afzonderlijke items is geen focus waardoor ik moet gokken of ik het juiste aanklik.
Door de vacatures tabben en bladeren werkt goed.
Matig/slecht: NS en Achmea
Bij NS en Achmea werkt de filtering niet goed met toetsenbord. Er is geen focus waardoor niet duidelijk is waar ik mij in het filter begeef. Sommige filteropties zijn dichtgeklapt en kan ik met toetsenbord helemaal niet openen, vertonen en selecteren.
Kies ik 1 filterselectie dan verspringt de focus daarna direct naar de eerste vacature in het overzicht. Wil ik meer filtering toepassen dan ben ik deze weer opnieuw op de ‘tast’ aan het tab-zoeken.
NS vertoont een optie ‘alleen inhuur’ die ik niet kan selecteren met toetsenbord. Achmea heeft een onduidelijke focus op de pagination.
Het filteren van vacatures werkt bij NS en Achmea gewoonweg niet. Gelukkig kan ik goed door de vacatures scrollen / tabben.
Slecht: ABN AMRO en T-mobile
Het filter bij ABN AMRO lijkt goed te werken met toetsenbord. Sommige items zijn echter slecht of niet te gebruiken. De drop downs in het filter tonen geen focus. En ingeklapte filteropties kan ik niet uitklappen met gebruik van een toetsenbord.
Het bladeren door vacatures is vervelend. De focus is heel onduidelijk, er lijkt geen enkele sprake van focus. Ik kan niet zien bij welke vacature ik ben. Per vacature zijn er ok nog eens drie focus punten: ik moet per vacature drie keer de tab toets indrukken om naar de volgende vacature te gaan. De pagination kan ik helemaal niet gebruiken.
T-mobile biedt geen filtermogelijkheden buiten vakgebied. Door het ontbreken van focus lukt het niet hierop te filteren. Door vacatures tabben werkt ook slecht door de ontbrekende focus en hier ook een teveel aan tabs per vacature. Ook hier kun je de pagination niet gebruiken met toetsenbord.
Vacaturepagina en solliciteren
Even los van alle vacature-informatie en randinformatie wil ik als gebruiker de vacaturetekst zien en eenvoudig naar het sollicitatieformulier kunnen gaan. Het sollicitatieformulier wil ik vervolgens eenvoudig kunnen invullen en versturen. Dit alles natuurlijk weer enkel met gebruik van toetsenbord.
Niet solliciteren bij ABN AMRO: zeer slecht
Na heel vaak de tab toets indrukken dankzij de slechte hoofdnavigatie kom ik bijna onzichtbaar, want de zichtbare focus is onduidelijk, bij de solliciteerknop. Deze selecteren brengt mij bij het sollicitatieformulier onderaan de pagina.
Druk ik daarna op de tab toets omdat ik verwacht het formulier daarmee in te kunnen gaan vullen dan blijkt de focus nog ergens bovenaan de pagina te liggen.
De volgende tab selecteert achtereenvolgens de ‘ga terug link’ en het e-mailadres in de introtekst. De ‘lees verder’ link wordt helemaal niet geselecteerd met toetsenbordnavigatie. Ik kan de volledige vacaturetekst dus niet bekijken.
Dan maar solliciteren. Of niet. Het formulier invullen lukt grotendeels, ondanks de ondidelijke focus op sommige elementen (uploads en verzend button). Maar toetsenbordnavigatie kan ik de verplichte privacy checkbox niet aanvinken. Ik kan daardoor helemaal niet solliciteren.
Bij herhaaldelijk proberen lukt het mij soms wel bij een vacature de checkbox te selecteren en te solliciteren, maar meestal niet. Hier is sprake van een bug.
Solliciteren bij T-mobile: slecht
Sommige vacatures bevatten een ‘lees meer’ link die je moet aanklikken om de hele vacaturetekst te zien. Door de onduidelijke navigatie met toetsenbord bij T-mobile lukt het mij geheel niet deze link te selecteren en dus de vacaturetekst te lezen.
T-mobile geeft bovenaan de vacaturepagina een sollicitatiebutton weer. Door het ontbreken van focus zie je ook hier niet wanneer je deze selecteert. ‘Enter’ op de button brengt je bij sommige vacatures niet bij het sollicitatieformulier, maar bij een tweede button, deze verwijst door naar de externe partij die de werving doet. Met toetsenbord is dit niet praktisch. De focus ligt niet direct op die tweede button en de focus wordt niet duidelijk vertoond, waardoor je nog even aan het ‘tabben’ bent voordat je deze weet te selecteren.
Een van de externe partijen (enflex / enhrsolutions) kan ik met enkel gebruik van toetsenbord helemaal niet solliciteren omdat ik vereiste velden op het sollicitatieformulier niet kan bedienen met toetsen (akkoord privacyverklaring en cv upload).
Wanneer er een formulier gebruikt wordt om direct bij T-mobile te solliciteren blijken soms sommige velden toch voor het eerst een zichtbare focus te vertonen, maar een deel ook weer niet. En de verzend button vertoont deze focus ook niet. Ik kan alle velden selecteren, invullen en mijn sollicitatie versturen.
Solliciteren bij NS: voldoende
Ook NS verbergt een deel van de vacaturetekst. Deze moeten geopend worden om te bekijken, maar ook hier kan dit niet met enkel toetsenbordnavigatie. Ik kan niet de volledige vacaturetekst bekijken.
Ik navigeer redelijk eenvoudig naar de sollicitatieknop. Inmiddels gewend dat er geen duidelijk focus is klik ik deze met de enter toets eenvoudig aan. Ik ga naar een formulier op een afzonderlijke pagina. Dat navigeert een stuk makkelijker dan de formulieren onderaan de pagina zelf wanneer je afhankelijk van het toetsenbord bent.
Het formulier heeft een heldere tab volgorde, zichtbare focus én ik kan zowaar alle velden invullen en mijn sollicitatie versturen.
Buiten deze beoordeling, maar wel zeer merkwaardig is dat ik mijn sollicitatie voor deze tests niet afrond of verstuur. Maar NS verstuurt mij wel een mail dat er een account aangemaakt is. In de tweestaps-sollicitatie worden in stap 1 al gegevens verwerkt door NS voordat je dat doorhebt, de sollicitatie afrondt en de privacy voorwaarden geaccepteerd hebt. Met de eerdere onmogelijkheid om cookies niet te accepteren is dat wel een privacy / AVG ding. Dit lijkt een ‘feature’ van sites van Floyd & Hamilton. Bij Achmea wordt ook zonder toestemming een account aangemaakt.
Solliciteren bij Achmea: voldoende
Bij Achmea loop ik tot nu toe tegen dezelfde issues aan als bij NS. Maar bij Achmea kan ik gelukkig bijna de hele vacatures lezen. De verstopte en niet navigeren onderdelen van de vacaturetekst zijn beperkt tot ‘mijn achtergrond’ en ‘bereken je reistijd’. Het formulier staat ook op een afzonderlijke pagina en is makkelijk in te vullen en versturen. In tegenstelling tot NS bestaat deze niet uit twee stappen en gegevensverwerking zonder toestemming.
Solliciteren bij Jumbo: voldoende
Ik kan de hele vacaturetekst gelukkig gewoon in 1 keer lezen. Helaas wel weer een formulier op de pagina zelf. Dit navigeert niet handig met toetsenbord. Het invullen en versturen van de sollicitatie verloopt ook redelijk soepel. Het lukt mij alleen niet de optie ‘LinkedIn profiel’ te selecteren. En met toetsenbord verloopt de navigatie tussen uploads en privacy vinkje wat onduidelijk. Maar het lukt. Ik kan solliciteren.
Solliciteren bij bol.com: goed
Ik kan gewoon de hele vacaturetekst zien. En bol.com heeft het sollicitatieformulier op dezelfde pagina staan, maar los dat perfect op. Wanneer ik op de sollicitatieknop druk is de volgende focus direct het sollicitatieformulier. Ik hoef niet alsnog vele tabs te drukken om bij het formulier uit te komen. Een best practise.
Alle onderdelen in het formulier zijn ook nog eens eenvoudig en duidelijk navigeren en invullen. Enkel de focus van uploads is wat onduidelijk.