Recruitment Marketing

    • Over mij, Recruitment Marketeer
    • Personeel inhuren
    ✕

    Personeel inhuren

    Michel Rijnders 11 november 2022

    Personeel aannemen of inhuren?

    Wanneer je als werkgever personeel nodig hebt om werkzaamheden te verrichten zijn er verschillende vormen waarin de samenwerking gestalte kan krijgen. Vaak zijn werkgevers ‘gewoon’ op zoek naar personeel (in dienstverband), maar tijdelijk personeel kan ik veel gevallen een oplossing of zelfs noodzaak zijn. Zeker als startende onderneming die personeel dient aan te trekken om op kortere termijn de continuïteit te waarborgen is het belangrijk goed te bepalen welk type werknemers je langs welke weg nodig hebt. Hier lees je op hoofdlijn alles over de inhuurvormen van tijdelijk personeel.

    Contract voor onbepaalde of bepaalde tijd

    Wanneer je als werkgever onzekerheid hebt over de toekomstige hoeveelheid werk kun je een medewerkers met een tijdelijk contract (bepaalde tijd) in dienst nemen. Dit wordt ook wel gebruikt als een soort van lange proeftijd alvorens een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te gaan. Na 3 tijdelijke contracten of 3 jaar moet de medewerker een contract voor onbepaalde tijd aangeboden worden.

    Naar medewerkers toe lijkt de intentie van een contract voor bepaalde tijd om dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd, mits de omstandigheden dat toelaten. Verleng je als werkgever een contract voor bepaalde tijd niet dan moet je de werknemer een transitievergoeding betalen.

    Inhuren tijdelijk personeel

    Er kunnen verschillende redenen zijn om een medewerker niet in dienst te nemen, maar tijdelijk iemand in te huren. Inhuur van tijdelijk personeel vindt meestal plaats voor de volgende situaties:

    • Tijdelijk personeel ter overbrugging van werkzaamheden. Bij afwezigheid van een medewerker, bijvoorbeeld door (zwangerschaps)verlof of ziekte. Of om de werkzaamheden door te laten gaan tijdens de zoektocht naar een nieuwe medewerker (na vertrek van een medewerker).
    • Tijdelijke expertise inhuren. Je hebt als werkgever tijdelijk expertise nodig voor een project zoals bijvoorbeeld voor veranderings- en implementatietrajecten.
    • Tijdelijke extra capaciteit. Je hebt extra medewerkers nodig om tijdelijke pieken in werkzaamheden op te kunnen vangen.

    Wanneer je tijdelijk personeel wil inhuren heb je de keuze uit:

    • Uitzenden 
    • Detacheren
    • ZZP (freelance of zelfstandige professional)
    • Uitbesteden

    Uitzenden en detacheren

    Bij uitzenden en detacheren is de persoon die je inhuurt medewerker van een bedrijf. Het uitzendbureau of detacheringsbureau draagt zorg voor lasten en verplichtingen naar de medewerker.

    Verschil uitzendbureau en detachering

    Er is een verschil tussen uitzenden en detacheren. Uitzendbureaus werken met een uitzendovereenkomst, wanneer je iemand inhuurt via detachering heb je te maken met een detacheringsovereenkomst.

    Een uitzendovereenkomst kent flexibele uren, flexibele (opdracht)duur en korte opzegtermijn. Een detacheringsovereenkomst een vastgestelde duur (start en einddatum), een minimum aantal uren en een opzegtermijn van een maand.

    In de praktijk wordt detachering toegepast voor inhuur van hoogopgeleide professionals, specialisten met de nodige werkervaring, die voor langere termijn ingehuurd worden en/of voor projecten.

    Uitzendovereenkomsten worden ingezet voor algemenere werkzaamheden door minder specialistische medewerker met over het algemeen minder werkervaring.

    ZZP of freelance

    ZZP betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Dit is een ondernemer die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel met een eenmanszaak of BV. Er zijn ZZP’ers die op uurbasis ingehuurd kunnen worden door bedrijven; deze ZZP’ers zijn beschikbaar als freelancer of zelfstandig professional. Als werkgever kun je deze professionals direct inhuren; je gaat met de ondernemer zelf een overeenkomst aan. Dit kan een ZZP overeenkomst zijn of een overeenkomst van opdracht.

    Uitbesteden

    In plaats van een professional in te huren op uurbasis is er altijd de mogelijkheid om de werkzaamheden uit te besteden aan een dienstverlenend bedrijf. Veel (consultancy) bedrijven bieden de mogelijkheid om werkzaamheden te verrichten, zonder dat je daarvoor specifiek een professional hoeft in te huren. In dit geval is er meestal sprake van een overeenkomst van opdracht of inkoop van dienstverlening op uurbasis.

    Veelgestelde vragen

    Hoe vind ik nu het juiste personeel?

    Bepaal eerst wat je behoefte is en wat je te bieden hebt. Verwacht je een dienstverband voor langere termijn aan te kunnen bieden of kun je dat vanwege onzekerheid of aard van de werkzaamheden alleen tijdelijk?

    Dienstverband: zet je eigen recruitmentapparaat voor de werving in. Uitbesteden hiervan kun je bij Werving- en Selectiebureaus. 

    Bedenk goed of de werkzaamheden tijdelijk ingevuld moeten of kunnen worden, tot de medewerker is aangenomen. Tegelijkertijd kan het dan aan te raden zijn op zoek te gaan naar tijdelijke inhuur.

    Tijdelijk: bepaal op basis van aard van het werk, duur en benodigde expertise of een uitzendkracht of de inhuur van een (interim) professional benodigd is. 

    Wanneer de vacature door uitzendkracht(en) ingevuld kan worden neem je contact op met een (gespecialiseerd) uitzendbureau.

    Zoek je een interim professional dan komen zowel detacheringsprofessionals als ZZP’ers in aanmerking. Via je eigen recruitmentkanalen kun je een vacature(opdracht) uitzetten en actief zoeken naar de juiste professional. Wil je dit uitbesteden dan kun je het beste zelf contact opnemen met (gespecialiseerde) detacheringsbedrijven. Zij bieden detachering van professionals, maar bemiddelen vaak ook ZZP’ers / freelancers.

    Lees meer over hoe je zelf interim professionals kunt vinden.

    Wanneer uitbesteden een optie is neem dan contact op met dienstverlenende bedrijven om een juiste oplossing te vinden. Naast het uit handen nemen van de werkzaamheden bieden ze vaak ook de mogelijkheid om professionals te detacheren en/of beschikken ze over een netwerk met ZZP professionals.

    Wat is een interim professional of medewerker?

    De betekenis van interim is tijdelijk. Een interim medewerker is een tijdelijke medewerker. Dit kan een uitzendkracht, gedetacheerde of zzp’er zijn. Uitzendkrachten worden meestal geen interim medewerkers genoemd. Ook in specifieke vakgebieden of functieniveaus wordt wisselend wel of niet gebruikt. Interim wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor tijdelijke managementfuncties, maar interim administratief medewerker is een minder gebruikelijke duiding.

    Wat is een ZZP’er?

    ZZP betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Dit is een zelfstandig ondernemer. De ondernemer kan als eenmanszaak of BV zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In het kader van inhuur van personeel huur je met in inhuur van een ZZP’er de ondernemer direct in. Je doet direct zaken met de ondernemer en de ondernemer verricht de werkzaamheden. De ZZP’er wordt dan ook wel Zelfstandige Professional of Freelancer genoemd.

    Niet elke ZZP’er is ook beschikbaar voor inhuur. Een ZZP’er kan bijvoorbeeld ook een (web)winkel hebben en niet voor werkzaamheden of consultancy ingehuurd worden.

    Wat is een freelancer?

    Een freelancer is (in Nederland) hetzelfde als een ZZP’er die zichzelf verhuurt. Een Freelance professional is hetzelfde als een Zelfstandige Professional.

    Wat is het verschil tussen ZZP en Freelance?

    Er is geen verschil. Een freelancer is altijd een ZZP’er. Niet elke ZZP’er is ook freelancer. Beide termen worden gebruikt voor ondernemers die tijdelijk ingehuurd kunnen worden voor werkzaamheden. Het is vaak vakgebied specifiek of iemand zichzelf freelancer of ZZP’er noemt. Freelance wordt vaker gebruikt door ondernemers in ICT, design en development. In bijvoorbeeld bouw en onderhoud noemt bijna niemand zichzelf freelancer maar vooral zzp’er.

    Wat is het verschil tussen Interim en Freelance?

    Interim medewerkers of professionals zijn tijdelijke medewerkers. Zij kunnen op ZZP of freelance basis ingehuurd worden. Maar een interim medewerker kan ook een uitzendkracht of gedetacheerde zijn. Interim is dus een bredere groep, waar freelancers onderdeel van kunnen zijn.

    Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?

    Uitzenden is het inhuren van een medewerker via een uitzendovereenkomst. Een uitzendovereenkomst kent flexibele uren, flexibele (opdracht)duur en korte opzegtermijn.

    Detacheren is het inhuren van een medewerker via een detacheringsovereenkomst. Een detacheringsovereenkomst kent een vastgestelde duur (start en einddatum), een minimum aantal uren en een opzegtermijn van een maand.

    Recente berichten

    • TikTok voor recruitment (voorbeelden)
    • Beschikbare interim professionals vinden?

    Recente reacties

      Archieven

      • november 2022
      • oktober 2022

      Categorieën

      • Freelance / Interim
      • Recruitment

      Meta

      • Inloggen
      • Berichten feed
      • Reacties feed
      • WordPress.org
      Arba WordPress thema door XstreamThemes.